Büyük önderimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1932'de düzenlenen ''Birinci Türk Dil Kurultayı''nın açılış günü olan 26 Eylül, her yıl ''Dil Bayramı'' olarak kutlanıyor.
''Türk Dili Tetkik Cemiyeti'' adıyla 12 Temmuz 1932'de kurulan ve daha sonra "Türk Dil Kurumu" ismini alan cemiyet, 'Birinci Türk Dil Kurultayı'nı 26 Eylül-6 Ekim 1932 tarihleri arasında yapmıştır.
Büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, 2 Eylül 1930'da Prof. Sadri Maksudi (Arsal) Bey'in ''Türk Dili İçin'' adlı kitabının iç kapağına, ''Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.'' ifadelerini yazmıştır.
2 Temmuz 1932'de başlayan ve 11 Temmuz'da sona eren "Birinci Türk Tarih Kongresi'nin ertesi günü, Çankaya'da dil bilimcilerin de katıldığı toplantı sonunda büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, ''Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi bir de ona kardeş bir dil cemiyeti kuralım. Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun." talimatı vermiş, Cemiyet, aynı gün 12 Temmuz 1932'de kurulmuştur. Cemiyetin kurucuları arasında hepsi milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları, Samih Rifat (Türk Dil Kurumu'nun ilk başkanıdır.), Ruşen Eşref Ünaydın, Celal Sahir Erozan ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu beyler yer almış, amaçlarının, "Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek." olarak ilan eden Cemiyet, 26 Eylül- 5 Ekim 1932 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı'nda Birinci Türk Dili Kurultayı'nı toplamıştır ve her yıl kutlanacak bir bayram günü olan 26 Eylül, dil ve kültür tarihimizin yeni bir dönüm noktasıdır. Türk dilini geliştirme, zenginleştirme ve özünü kaybetmeden yaygınlaştırma gayesiyle yapılacak çalışmalara sahip çıkma düşüncesinin teminatıdır.
Türk dilinin her alanda doğru kullanılıp korunması için çok yönlü çalışmalar yürütülmektedir.
Dil Bayramı vesilesiyle Türkçemizin zenginleştirilerek geleceğe taşınmasında başta büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve emeği geçen herkesi saygı, minnet ve şükranla anıyorum.
Dil Bayramımızın 90. yılı dönümünü en kalbi duygularımla kutluyorum.
"Türk demek Türkçe demektir. Ne mutlu Türküm diyene! "
Hakan ÖZCAN
Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü