
Birinci Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum, tasarruf bilincinin oluşması amacıyla, büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi'ni toplamasıyla birlikte, kongrede önemli bir konu olarak yurdumuzun bağımsızlığının korunması için yerli malların üretilmesi ve kullanılması konusunda karara varılmıştır. Bu kongreden sonra devlet ve millet seferber olup yerli malını kullanıp üretmeye başlamıştır. Bununla birlikte vatandaşlarımız yerli malını kullanmanın önemini yavaş yavaş anlamaya başlamışlardır.
Eski Başbakanlarımızdan İsmet İnönü, 12 Aralık 1929'da T.B.M.M.'de bir konuşma yapmış; konuşmasında milli ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlatmıştır. İşte 12 Aralık'ı kapsayan hafta, bu konuşmanın yapıldığı tarihten itibaren Yerli Malı Haftası olarak tüm yurtta kutlanır hale gelmiştir. 1983 yılında haftanın resmi adı "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" olarak değiştirilmiştir. Bu haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır.
Son yıllarda, yerli üretim anlayışımız, özellikle savunma sanayi alanında büyük başarılarla taçlandırılmıştır. Türkiye, yerli imkanlarla üretilen savunma sanayi ürünleriyle, sadece kendi ihtiyaçlarını karşılamakla kalmamış, aynı zamanda dünya çapında bir ihracatçı konumuna yükselmiştir. Milli gururumuz olan Bayraktar İHA ve SİHA'lar, Altay tankı, Anka İHA, Atak helikopteri, MİLGEM savaş gemisi ve HİSAR hava savunma sistemleri, Türk mühendislerinin azmi ve ülkemizin yerli üretime olan inancıyla hayata geçirilmiştir. Bu ürünler, Türkiye'nin bağımsızlığını ve güvenliğini sağlamadaki katkılarıyla yerli malı üretiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.
Hafta boyunca, tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ''yerli malı kullanmanın önemi'' vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını koruması ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.
Bu duygu ve düşüncelerle, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası'nın farkındalığımızı artırdığı, milli değerlerimize sahip çıktığımız bir hafta olmasını diliyorum.
Hakan ÖZCAN
Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü